woensdag 13 april 2011

Kaderleden in Goes willen meer weten over TRIO banen.

13 april 2011 verzorgt het Team Arbeidstijden van FNV Bondgenoten en Alexander van Eekelen van Circadian Nederland een inleiding over de fysieke gevolgen van ploegendienst. Een grote groep kaderleden is in Goes bijeen. 

Veel aandacht voor de impact van nachtdiensten op je eet- en slaapritme en de mogelijkheden om daar  wat aan te doen. Aparte aandacht wordt besteed aan TRIO BANEN als mogelijke oplossing voor de duurzame inzetbaarheid van de ouder wordende ploegendienst medewerker.

Triobanen biedt aan oudere ploegenwerkers de mogelijkheid om 2/3 van hun werktijd te gaan werken. In bijvoorbeeld een 5 ploegendienst is dat dus 22,4 uur gemiddeld per week. De beloning daalt naar 85% van het oude salaris inclusief toeslag.

Door korter te werken kan de ouder wordende ploegendienst werknemer langer fit en gezond aan het werk blijven, terwijl hij/zij toch in de nachtdienst blijft werken. Triobanen zorgen voor minder nachtdiensten en meer hersteltijd door drastische arbeidsduurverkorting. 

Om het gat tussen 66,7% en 85% te dichten wordt gebruik gemaakt van een verschillende bronnen:
-          De in de CAO bestaande ouderenregelingen: zoals ouderendagen, kwartaaldagen (in andere CAO’s kunnen dat kunnen dat andere regelingen zijn, maar ook op geld gewaardeerde specifieke rechten en afbouwregelingen voor ouderen)
-          De triobaner wordt gevraagd de vakantie van de 2 collega triobaner op te vangen door voor die periode weer even full time te werken
-          Een klein stukje pensioen wordt naar voren gehaald. Het effect hiervan hangt af van de kwaliteit van de pensioenvoorziening (die is bij PPG heel goed), maar kan kan worden gerepareerd door een korte periode langer door te werken

Werknemers hebben een aantal keuzemogelijkheden:
-          Het moment van gebruik maken; het kan vanaf 55 maar kan ook later
-          De verhouding tussen het loon tijdens hun triobaan/de lengte van de periode langer doorwerken/de hoogte van hun resterende pensioen kan naar persoonlijke voorkeur en omstandigheden worden gekozen
-          Ze kunnen ook voor duobanen kiezen, uiteraard met andere financiele gevolgen en voorwaarden
  
Zie ook bijgaande video waarin het concep Triobanen wordt toegelicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten